Vragen van hondenbezitters

Regelmatig krijgen we vragen over honden, hondengedrag en hondenspeeltjes. Bepaalde onderwerpen hebben we al uitgelicht. Hieronder staan nog een aantal vragen van hondenbezitters waarbij we graag onze kennis delen met jullie.

Al onze antwoorden zijn slechts globale richtlijnen. Het zijn geen vaste waarheden want al het gedrag van honden moet beoordeeld worden in de context waarin iets gebeurt. Daarvoor is vaak meer aanvullende informatie en zelfs beoordeling ter plaatse noodzakelijk. Er kunnen dus altijd uitzonderingen zijn binnen genoemde antwoorden. Een medische oorzaak dient altijd, door een dierenarts, uitgesloten te worden bij een gedragsvraagstuk. En het dient altijd de aanbeveling een ervaren hondengedragstherapeut erbij te halen. Voor meer informatie kijk op de website van www.groenewolf.nl over natuurlijke begeleiding van hondengedrag.

Met vriendelijke groet,

Marike Grimberg

groenewolflogo.jpg

Eten

 1. Mijn hond heeft vannacht eten gestolen en zijn buik is zeer opgeblazen.
  Is dit gevaarlijk en hoe kan ik dit afleren?

  Antwoord: Medisch kan een gevaarlijke situatie ontstaan die je zeer serieus moet nemen. Een groter ras kan een maagtorsie krijgen van teveel eten, drinken  of andere vulling in de maag. Het is dus altijd belangrijk je dierenarts snel in te schakelen omdat een maagtorsie in een paar uur dodelijke kan zijn. Ook een kleiner ras zal beoordeeld moeten worden door een dierenarts.
  Heb je alle kastjes en deuren gebarricadeerd? Dat is nu wel heel belangrijk want een hond die weet dat hij voedsel kan vinden als jij er niet bent zal op onderzoek blijven gaan zolang hij (soms) slaagt in zijn missie. Het is niet ongebruikelijk om dan kindersloten op keukenkastjes te maken en klinken van deuren omhoog te zetten. Bedenk dus dat dit gedrag blijft als je hond resultaat behaalt. En dat het gedrag pas verdwijnt als je hond, gedurende een langere periode, echt geen resultaat meer behaalt in deze zoektocht.
 2. Mijn volwassen hond, die zindelijk is, poept ineens in huis op de mat bij de achterdeur. Waardoor komt dat en wat kan ik daaraan doen?
  Antwoord: We benoemen een aantal dingen om jou af te laten wegen wat er kan spelen;
  1. Medische oorzaak
  Allereerst moet je bij gedragsverandering altijd een medische oorzaak uitsluiten; door inwendige problemen kan het zijn dat een hond z’n plas of poep minder goed kan ophouden. Bij spanning kan de ontlasting dan komen. Maar soms krijgen honden ook tijdelijk een verkeerd ritme; dus na diarree moeten ze er steeds ’s avonds uit en redden ze het de nacht door niet meer. Bedenk of daar sprake van is.
  2. Geur camoufleren van een vreemde
  Is er iemand binnen geweest die je hond niet kent; een man, vrouw of andere hond. Zelfs al heeft je hond niet iemand binnen gezien (omdat hij weg was) kan je hond wel de geur van iemand oppikken die hem onbekend is en daar overheen zijn/haar geur afzetten. Zeker als het gebeurt voor de achterdeur, waar mensen binnenkomen, kan dat een reden zijn. Denk dan ook aan iemand die een ander familielid mee naar binnen heeft genomen. Denk samen even daar goed over na want het kan ook een werkman zijn geweest die maar kort binnen is geweest.
  3. Afreageren met machtsvertoon
  Soms gebeurt het dat honden extra geur in huis gaan afzetten als machtsvertoon. Het kan dan naar een andere hond in huis zijn of bedoelt voor de mensen in het huis. Dan kan dat bijvoorbeeld gebeuren als je een hond isoleert; je wilt hem er weer bij laten maar ziet dat hij/zij dan geplast heeft in de ruimte waar de hond geïsoleerd was (dit kan ook angst zijn in plaats van machtsvertoon). In dat geval laat je de hond weer bij de roedel en ruim je de ontlasting op zonder dat de hond dit mee krijgt (dus deur dicht).
  Pas als je in een bepaalde richting je denkt kunnen aanvullende tips gegeven worden.
  Als algemene oplossing:
  Eventueel matje voor de deur weghalen en een schone handdoek neerleggen. Elke dag deze handdoek verversen voor het slapen gaan zodat er geen geur van je hond of anderen aan zit. Eventuele ontlasting in huis altijd eerst schoonmaken met sop en daarna met chloorwater. Soms verdwijnen deze dingen dan weer zonder dat we goed de vinger erop hebben kunnen leggen wat het was of ontdekken we dat pas veel later.